Αποστολή

Το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας ιδρύθηκε με το Ν.4610/2019, ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η λειτουργία του ξεκίνησε το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020 με 150 φοιτητές. Η έδρα του Τμήματος βρίσκεται στην περιοχή του Αντικάλαμου στην Καλαμάτα.

Αποστολή του Τμήματος είναι η δημιουργία νέων επιστημόνων κατάλληλα εκπαιδευμένων στο αντικείμενο της Διατροφής και Διαιτολογίας.

Σκοπός του Τμήματος είναι να παρέχει βαθιά και τεκμηριωμένη γνώση και να αναπτύξει την κριτική σκέψη ώστε οι απόφοιτοι να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, παρέχοντας διατροφική φροντίδα σε άτομα ή πληθυσμούς, βελτιώνοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και ευεξία του γενικού πληθυσμού.

 

Πεδία

Για την επίτευξη των στόχων του, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, όπως της Διατροφής, της Επιστήμης των Τροφίμων, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογίας, της Φυσιολογίας, του Μεταβολισμού, της Παθοφυσιολογίας και άλλων, συνδυάζοντας τη θεωρητική διδασκαλία με εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις. Στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρακτική-κλινική άσκηση των φοιτητών.

Γνωστικά Αντικείμενα: 

  1. Φυσιολογία του Ανθρώπου-Φαρμακολογία
  2. Κλινική Διαιτολογία με έμφαση στο Μεταβολισμό Μακροθρεπτικών Συστατικών
  3. Κλινική Διαιτολογία με έμφαση στα Λειτουργικά Τρόφιμα
  4. Κλινική Φαρμακολογία με έμφαση στη Μεθοδολογία της Κλινικής Έρευνας
  5. Διατροφή, Τοξικοί Παράγοντες και Μεταβολικά Νοσήματα
  6. Δομική Βιοχημεία και Ενόργανη Χημική Ανάλυση Βιομορίων
  7. Φυσιολογία της Άσκησης, Αποκατάσταση και Ποιότητα Ζωής
  8. Κλινική Διαιτολογία και Λιποειδικοί Μεσολαβητές
  9. Διατροφή, Διατροφική Συμπεριφορά και Συμβουλευτική
  10. Προσδιορισμός Βιοδραστικών Μικροσυστατικών της Διατροφής του Ανθρώπου
  11. Διατροφή, Τρόπος Ζωής και Σωματικό Βάρος στα Στάδια της Ζωής
  12. Διαιτολογική-Διατροφολογική Διαχείριση Αλλεργιών και Πρόληψη Νοσημάτων
  13. Μικροβιολογία και Υγιεινή Τροφίμων
  14. Μοριακή Βιολογία και Γενετική του Ανθρώπου
  15. Διατροφή Αθλούμενων και Αθλητών
  16. Βιοστατιστική 
  17. Οργάνωση και Διαχείριση Μονάδων Διατροφής
  18. Χημεία
  19. Φυσιολογία του Ανθρώπου
  20. Φαρμακολογία - Τοξικολογία
  21. Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων
  22. Ψυχολογία της Υγείας
  23. Αγγλική Ορολογία Επιστημών Υγείας
  24. Διδακτική και Άσκηση
Κατευθύνσεις

 

Φοίτηση

Η φοίτηση είναι τετραετής και τα μαθήματα είναι κατανεμημένα σε οκτώ (8) εξάμηνα. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, η επιτυχής παρακολούθηση της Πρακτικής Άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας.

Στόχοι

Η φιλοσοφία του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και
Διαιτολογίας βασίζεται στη δέσμευση.
Αποστολή του Τμήματος είναι να καταρτίσει κατάλληλα τους/τις φοιτητές/τριες στα γνωστικά αντικείμενα της Διατροφής και της Διαιτολογίας μέσω της διδασκαλίας και της ερευνητικής δράσης, και να διαμορφώσει υπεύθυνους πολίτες που θα σέβονται τη διαφορετικότητα και θα αντιμετωπίζουν με ευαισθησία τις κοινωνικές ανάγκες.
Συνοπτικά, οι εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί στόχοι του Τμήματος είναι:
 1. Ο εξορθολογισμός και αναπροσαρμογή του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
 2. Η παρακολούθηση της πορείας των προπτυχιακών φοιτητών από Συμβούλους-Καθηγητές σε όλη τη διάρκεια των σπουδών.
 3. Η σύνδεση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών με την αγορά εργασίας.
 4. Η σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα μέσω της ενθάρρυνσης των φοιτητών για την εξοικείωση με τις ερευνητικές διαδικασίες.
 5. Η διαμόρφωση πολιτικής αριστείας για την ενεργότερη εμπλοκή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 6. Η διενέργεια επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου, η προώθηση ερευνητικών συνεργασιών και η αξιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που παράγεται από τα μέλη του Τμήματος (μέλη ΔΕΠ, ερευνητικό προσωπικό και φοιτητές) προς όφελος της επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας.

Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος αναμένεται να:
Διαθέτουν ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σώμα γνώσεων, στο οποίο εμπεριέχονται στοιχεία από τις βιολογικές και ιατρικές επιστήμες, τις επιστήμες τροφίμων και τις κοινωνικές επιστήμες.
Διαθέτουν αντίληψη της εξελικτικής δυναμικής του επιστημονικού γνωστικού πεδίου της Διαιτολογίας-Διατροφής, τόσο στη βασική έρευνα, όσο και στην επιδημιολογία και τις κλινικές εφαρμογές.
Κατέχουν αναλυτική και προηγμένη γνώση του επιστημονικού γνωστικού πεδίου της Διαιτολογίας - Διατροφής σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο, σε γενικές και ειδικές ομάδες του πληθυσμού.
Αναγνωρίζουν τη σύνδεση και την αλληλουχία των διαστάσεων της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της θεραπείας, διαθέτουν γνώσεις σχετικά με την επίδραση της τροφής στη φυσιολογία και το μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων και παθολογικών καταστάσεων.
Κατέχουν το περιεχόμενο και τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας της διατροφικής φροντίδας. Επίσης, κατέχουν γνώσεις γύρω από την υποστήριξη θρέψης ασθενών και την εφαρμογή τεχνητής σίτισης, την εκπαίδευση και συμβουλευτική ασθενών και ομάδων του πληθυσμού σχετικά με αλλαγές των διατροφικών συνηθειών.
Διαθέτουν σύνολο εξειδικευμένων γνώσεων που αφορούν τα είδη και τις ιδιότητες των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών. Αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών, τροφίμων και φαρμάκων καθώς και τη σύνδεση της Επιστήμης της Τεχνολογίας των Τροφίμων και της Διατροφής.
Διαθέτουν σώμα γνώσεων σχετικά με τη νομοθεσία, την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων, καθώς και για τη διασφάλιση ποιότητας μονάδων σίτισης.
Κατέχουν αναλυτική και προηγμένη γνώση για τη σύνδεση της διατροφής με τη φυσική δραστηριότητα και τον πρωταθλητισμό σε επίπεδο φυσιολογίας, μεταβολισμού και αθλητικής απόδοσης.
Διαθέτουν γνώσεις μεθοδολογίας της έρευνας και αρχών σχεδιασμού ερευνητικών πρωτοκόλλων σχετικά με θέματα διατροφής και υγείας.
Αναλύουν και προσαρμόζουν τις γνώσεις τους προκειμένου να παρέχουν επιστημονική, βασισμένη σε αποδείξεις εκπαίδευση και καθοδήγηση σχετικά με τις επιδράσεις της τροφής στην υγεία και την ευρωστία ατόμων και ομάδων πληθυσμού.
Εφαρμόζουν τη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας στη σίτιση ομάδων πληθυσμού ή ατόμων και συγκεκριμένα:
1. Αξιολογούν τη διατροφική κατάσταση, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα εργαλεία, διαγιγνώσκουν το διατροφικό πρόβλημα και παρεμβαίνουν με εμπεριστατωμένες μεθόδους.
2. Ερμηνεύουν και εφαρμόζουν ερευνητικά ευρήματα και επιτυχημένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων δημόσιας υγείας.
3. Παρακολουθούν με κατάλληλους δείκτες και κρίνουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και αναδιαμορφώνουν κατάλληλα τους στόχους τους.
4. Αναπτύσσουν και εφαρμόζουν διατροφικές παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις πολιτισμικές και γλωσσολογικές ανάγκες ατόμων και ομάδων πληθυσμού.
5. Εφαρμόζουν τις νέες τεχνολογίες στις διατροφικές παρεμβάσεις και συνολικά στη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας.

Ενημερωμένο: Ιουνίου